Historien bak PH Artichoke lampen

For seks tiår siden, i 1958, lyste arkitekten Poul Henningsen opp verden med tre helt enestående pendelkonsepter; PH Artichoke, PH 5 og PH Snowball. Opprinnelige ble PH Artichoke utviklet for en restauranten  Langelinie Pavillion i København. Et av kravet var at lampen ikke måtte blende , og ved hjelp av geometri og matematiske formler utviklet Poul Henningsen lampen som skulle ble ikonisk. Han tegnet også to andre lamper til Langelinie Pavillion. Disse forble prototyper i motsetning til PH Artichoke som er blitt en klassiker! Restauranten i seg seg selv er en arkitektonisk perle en liten sykkeltur fra Nyhavn, og jeg selv har vært de flere ganger. Anbefales for både foodies og interiørnerder.

Poul Henningsen tok faktisk aldri eksamen som arkitekt, men studerte ved både Teknisk Skole i Fredriksberg og Teknisk Universitet i København. Han begynte å praktisere tradisjonell funksjonalistisk arkitektur, men etter hvert endret hans profesjonelle interesse fokus til belysning, som han er mest berømt for. Han utvidet også arbeidsfeltet sitt til å skrive og ble journalist og forfatter. I en kort periode ved begynnelsen av den andre verdenskrig var han sjefsarkitekt ved Tivoli i Købehavn. Hans livslange samarbeid med Louis Poulsen begynte i 1925 og varte frem til hans død.


Under 3 days of  design inviterte Louis Poulsen til  lunsj og workshop der vi fikk se hvordan denne lampen bli satt sammen for hånd, del for del. Strukturen består av 12 stålbuer. På denne strukturen plasserte PH 72 kopperblader i 12 sirkulære rader, med 6 blader i hver rad. Etter som hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette designet gjør at man kan se mot lampen fra enhver vinkel uten å bli blendet av lyset.

I anledning jubileet lanserer Louis Poulsen den nå i børstet messing og med designeres signatur samt et unikt nummer diskret inngraverte på et av de 72 bladene. Henningsen banebrytende arbeid med forholdet mellom lys, skygger, blending og fargegjengivelse er fortsatt grunnlaget for Louis Poulsens filosofi. I dag er av deres lamper  er tegnet av anerkjente designere og arkitekter som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Nendo og Louise Campbell.

Foto 1, 2 og 3; Langelinie Pavillion foto 4, 5 og 6;Louis Poulsen

2 kommentarer

  1. Utrolig flott design på lampene!

    1. Ja, de er så fine! Tenk at noe som ble designet for 60 år siden er like aktuelt i dag. Disse har jo inspirert andre formgivere til nyere klassikere også, men orginalen er alltid best.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *