Ukens bolig: Kristiansands gate

Nå er det en stund siden jeg har vist deg ukens bolig, og derfor er det ekstra gøy å vise frem denne. Store lyse rom ( ja til og med vaskerommet), fint enstavs parkett og ikke minst utsikt mot vakre Sagene Kirke. Da jeg var her på befaring fortalte eieren meg at har hun fått mulighet til å se noe andre sjelden får mulighet til å se. Og det hun siktet til var det magiske øyeblikket mellom far og datter idet kirkeklokkene ringer og de er på vei inn dørene. Jeg ble helt rørt!  Sånn er det når man har oksterplass til Sagene Kirke og parken.

Gråbeinsletta, altså parken, har fått navnet sitt fra sagnet fra om da en ulveflokk fra skogene gikk til angrep på hundene her på slutten av 1600-tallet. Først på 1920-tallet ble parken anlagt. Dagen historie lekse, he he… men jeg er litt nerd når det kommer til sånne ting.  Nå er det visning på søndag, om da er det hverken brud eller ulv i sikte, men kirken den er der.

Foto Trond Walsøe, styling for Aktiv Sagene

 

Atelier September

Etter en impulsiv men veldig hyggelig vinkveld hos Elisabeth i går merker jeg at det er helt ok å tilbringe dagen i sengen med macen og få unna litt jobb. Jeg redigerer bilder fra Københavnturen med Fredericia og Georg Jensen, boliger fra den siste uken og ikke minst, svarer på mail! Tror jeg trenger en assistent snart! Men nok om det.

Her er bilder fra den den fine kafeen Atelier September i Gothersgade, København. Ikke har de bare nydelig Marukyu Koyamaen te (jeg drikker ikke kaffe), men den har sjarm og stemning og et helt nydelig tak. Og ligger den i et av mine favoritt områder i København, Gamle Mønt, og rett i nærheten av en annen favoritt.

 

Frederica Furnitures showroom

Reise og opphold er sponset av Frederica Furniture og Georg Jensen

Noen få hundre meter fra Københavns mest kjente gågate, i et ombygget gammelt postkontor har Frederica Furniture et 1100 kvadratmeter stort showrom. Ikke er bare lokalet nydelig, her står også flere første utgaver av kjente og kjære designklassikere. Det var nesten en høytidelig stemning da Thomas Graversen, andre generasjons eier av familiebedriften og hans sønn Rasmus fortalte historien bak de klassiske designikonene. Så fine folk  med høy integritet som virkelig brenner for dansk designarv og jobber beinhardt for å forsvare og utvikle det håndverket vi kaller design.

Børge Mogensen var en av pionerene som skapte grunnlaget for begrepet  dansk design, som bidro til å forme vår forståelse av en bestemt dansk retning i møbeldesign. Han var en av Danmarks mest innflytelsesrike arkitekter og Fredericas første husdesigner. Han fant inspirasjon over hele verden i sin ambisjon om å skape hverdagens gjenstander som kunne vare i generasjoner.

Da Mogesen  i 1950 designet Jaktstolen brukte han en kombinasjon som han senere ble internasjonalt kjent for: En solid treramme med rygg og sete i spenne kjernekjeder. Dette designet ble inspirert av middelalderlige møbler etter en reise til Spania. Åtte år senere brukte Mogensen igjen massive tre- og kjederkjeder til Spanskestolen for Fredericia, som kanskje er et av hans aller mest kjente design.

Dette er Børge Mogensens originale 2213 sofa, som i mange år sto i designers eget hjem før familien ga den tilbake til Frederica i 2011. I tillegg til funksjonelle og estetiske kvaliteter er 2213 og selvfølgelig resten av Select Collection, basert på Fredericias mer enn hundre år gamle tradisjoner. Fra den indre rammestrukturen i massivt tre og det nøyaktige blandingsforholdet mellom tynn og skum i putene, til de fine sømmene. Alle lenestoler og sofaer blir polstret for hånd på fabrikken Fredericia. Denne sofaen er blitt godt brukt siden den så dagenslys i 1962, og den enste forskjellen på da og nå er den vakre patinaen.