Historien bak PH Artichoke lampen

For seks tiår siden, i 1958, lyste arkitekten Poul Henningsen opp verden med tre helt enestående pendelkonsepter; PH Artichoke, PH 5 og PH Snowball. Opprinnelige ble PH Artichoke utviklet for en restauranten  Langelinie Pavillion i København. Et av kravet var at lampen ikke måtte blende , og ved hjelp av geometri og matematiske formler utviklet Poul Henningsen lampen som skulle ble ikonisk. Han tegnet også to andre lamper til Langelinie Pavillion. Disse forble prototyper i motsetning til PH Artichoke som er blitt en klassiker! Restauranten i seg seg selv er en arkitektonisk perle en liten sykkeltur fra Nyhavn, og jeg selv har vært de flere ganger. Anbefales for både foodies og interiørnerder.

Poul Henningsen tok faktisk aldri eksamen som arkitekt, men studerte ved både Teknisk Skole i Fredriksberg og Teknisk Universitet i København. Han begynte å praktisere tradisjonell funksjonalistisk arkitektur, men etter hvert endret hans profesjonelle interesse fokus til belysning, som han er mest berømt for. Han utvidet også arbeidsfeltet sitt til å skrive og ble journalist og forfatter. I en kort periode ved begynnelsen av den andre verdenskrig var han sjefsarkitekt ved Tivoli i Købehavn. Hans livslange samarbeid med Louis Poulsen begynte i 1925 og varte frem til hans død.


Under 3 days of  design inviterte Louis Poulsen til  lunsj og workshop der vi fikk se hvordan denne lampen bli satt sammen for hånd, del for del. Strukturen består av 12 stålbuer. På denne strukturen plasserte PH 72 kopperblader i 12 sirkulære rader, med 6 blader i hver rad. Etter som hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette designet gjør at man kan se mot lampen fra enhver vinkel uten å bli blendet av lyset.

I anledning jubileet lanserer Louis Poulsen den nå i børstet messing og med designeres signatur samt et unikt nummer diskret inngraverte på et av de 72 bladene. Henningsen banebrytende arbeid med forholdet mellom lys, skygger, blending og fargegjengivelse er fortsatt grunnlaget for Louis Poulsens filosofi. I dag er av deres lamper  er tegnet av anerkjente designere og arkitekter som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Nendo og Louise Campbell.

Foto 1, 2 og 3; Langelinie Pavillion foto 4, 5 og 6;Louis Poulsen

 

Sommerfesten

Sommerfester er noe av det beste jeg vet, og dette er en av de fineste jeg har vært på (og det sier litt). Muchi og Skagerak inviterte til sommermiddag hjemme hos Christine på Høvik, en liten båttur fra Rådshusplassen. Og akkurat som Mari, Susanne og Christine er eierne av Skagerak, Jesper og Vibeke, to fine varme mennesker som er lett å bli glad i. Det er så deilig med folks som er lidenskapelig opptatt av det de driver med.

I løpet av kvelden diskutere Jesper, Mari og jeg forbruket, produksjonen og innkjøp av materialer i bransjen og jeg er imponert over hvor mye omtanke Skagreak legger i produktene sine. Ikke bare hva de er laget av men om hvordan de er laget av og ikke minst under hvilke omstendigheter. Vi er stolte av å ha Skagerak hos oss, du finner våre favoritter her. Fine folk, men fine tanker og en ide om at man kan ikke alene ikke kan gjøre verden til et bedre sted, men alle kan gjøre sitte beste. Tenk litt på det…

Maten var ikke mindre enn helt magisk. Den danske kokken Mikkel Karstad er kjent for sine smakfulle og fargerike retter og opp med den ene retten etter den andre, alle vegetariske laget av sesongens beste råvarer. Det var så godt, så grønt og så sunt og det føltes bare så bra! Ikke rart boken hans Evergreen er en av våre bestselgere! Har du den ikke, så MÅ du bare kjøpe den! Den kommer til forandre ditt syn på grønnsaker.

I hagen var det dekket til fest med langbord med markblomster i vinkjølere og kjøkkenhåndkler som servietter. Uformelt og avslappende. Akkurat slik en sommerfest skal være.

Fine Mikkel! Tusen takk for maten!

 

The Krane

I Københavns nye trendy bydel Nordhavn har en gammel kullkran blitt til et møtelokale, et spa og en eksklusiv hotellsuite for to. The Krane er realisert av entreprenør Klaus Kastbjerg i samarbeid med arkitekt Mads Møller fra Arcgency, og er designet ut fra tanken om å gi de besøkende en svevende utsikt til havet, himmelen, havnen og panoramautsikten over byen.

Kranens gamle kontroll hus er i dag selve hotell suiten. Her interiør er utelukkende holdt i svarte nyanser som en hyllest til den gamle kranens tid da den ble brukt til lasting av kull. Det mørke interiøret skaper både ro og intimitet samtidig som det rammer inn den enestående utsikten. Her det unike detaljer, skreddersydde løsninger og materialer stål, tre og skinn som binder elegant sammen prosjektet. Både vegger, tak og gulv er kledd med Dinesen tre i Megablack-olje som er med på å understreke suitens intensitet.


Interiøret er holdt helt enkel med svarte møbler fra Menu som står i vakker kontrast til de lange, lyse Douglas-gulvplankene. Bordet Snaregade er designet av av Norm Architects mens de vakre trollvasene designet av norske Anderssen & Voll.

I andre etasje finner du et eksklusivt spaområde med sauna og to badekar med utsikt til havnen.

Sidebordene i marmor og daybeden er også fra Menu.

Foto: Rasmus Hjortshøj