Med eller uten gulvlister?

Et tema som ofte går igjen når jeg jobber med nye kunder er gulvet og da har jeg et godt tips. Jeg synes det er viktig å se hele boligen som en enhet fremfor rom for rom. Og fordi gulvet er en stor flate som går igjen i mange ulike rom kan gi det gi en sammenhengende forbindelse gjennom hele boligen.

Og nettopp derfor er valg av gulv er kanskje det viktigste valget man gjør tar man renoverer en bolig.  Tendensene viser at lyst tregulv er det de aller fleste velger seg men uansett hvilken nyanse man liker så er en investering i et ordentlig kvalitetsgulv med et tidløst utrykk noe man aldri kommer til å angre på. Til huset Gimleveien valgte vi Eik Adante Hvit med Live Natural Olje fra Boen/Sentrum Bygg i alle oppholdsrom. Det kan du lese mer her. Gulvet skaper en naturlig følelse av helhet i huset og er så vakkert!

Og når man har valgt gulv så kommer det et annet spørsmål opp… nemlig gulvlister, eller fotlister som det heter på fagspråket. I nye boliger er det mange som velger å ikke ha lister for å får et strammere uttrykk. Det er selvfølgelig forskjell på eldre og nye moderne boliger, men personlig mener jeg at lister er prikken over i-en og en verdig avslutning på et vakker gulv. Brede og profilerte lister ser både herskapelig og flott ut men til dette huset ville jeg holde det så enkelt som mulig og valgte uprofilerte gulvlister som jeg fant hos Sentrum Bygg på Alna.

Hvite eller malte fotlister kan ramme inn veggen men skaper samtidig avstand til gulvet. Derfor valgte vi gulvlister laget av parkettbord i nøyaktig samme farge som gulvet. Det løfter gulvet opp på veggen og får rommet til å se større ut.  Og et lite tips… Kapper du listene med et 45 graders snitt slipper du også å få glipper imellom ettersom tre kan utvide eller trekke seg litt sammen.

 

Ufrivillig hjemmekontor

Forrige mandag, i den mest hektiske og beste uken i interiørbransjen, fikk jeg en ufrivillig pause. Jeg klarte miste grepet på en sofa og den smalt ned i stortåen med et brak. En yrkesskade kan man vel si… Men nå har jeg kastet krykkene og fått på meg sko igjen og er nesten like god som før. Jeg måtte pent holde meg i ro hele uken og det var ikke lett. Heldigvis klaret jeg å humpe meg igjennom innkjøp på Oslo Design Fair men jeg måtte pent stå over både lanseringsfester og eventer. Sikkelig kjipt!

Så i kveld gleder jeg meg til Årets Interiørmiddag hos Polhem.

 

Slik får du en tett hekk

En hagehekk kan beskjæres både vår og sommer men nå om høsten er tiden inne for den siste og kanskje viktigste klippen av hekken. Nå går nemlig hekken snart i dvale og setter ikke lenger flere skudd så når våren komme våkner hekken igjen med masse energi og blir tett og grønn. Dersom du vil forandre formen på hekken kan det være smart å vente til høsten uansett, for det er letere å grenene når bladverket er borte. Dessuten vil hekken trenge litt ekstra hvile etter en kraftig beskjæring.

Jeg har rett og slett oversett hekken alt for lenge og den begynte å bli altfor høy og det kom ikke nye tette skudd på sidene. Det var på høy tide å ta noen grep så vi skaffet oss en hekketrimmeren ComfortCut Li 18/50 fra Gardena. Den batteridrevne EasyCut- hekketrimmeren til Gardena er lett  å jobbe med samtidi  som den er kraftig  nok til nabolagets høyeste og lengste hekk. Bladene jobber effektivt i motsatt retning og gir raske og rene snitt uten irriterende stopp og avbrudd. Det er viktig å bruke en trimmer med sylskarpt egg for sløvt blad kan gjøre mer skade enn gagn fordi vil fibrene i greinen klemmes sammen. For å nå helt til toppen brukte vi en liten trappestige for å kunne stå i en komfortabel høyde men det finnes også modeller med rekkevidde på opptil 3,5 meter.

Selv om vi tok godt av i høyden er det ingen til om at hekken skjermer for innsyn og gir le. Og til neste år blir den helt tett også.

For å få hekken helt jevn og rett jevn kan det være en fordel å bruke snorer som hjelpelinjer, men vi tok det på øyemål og rake armer. Først fjernet vi de store greinene som stakk ut, og deretter gikk vi i gang med finbeskjæringen. Vi gikk kraftig til verks og tok  nesten en halvmeter i høyden og har trimmet sidene godt slik at den blir ekstra tett til neste år Sidene av hekken ble klippet kraftigere ved foten for å få maksimalt med lys og sol ned til bladene. Hekken skal se ut som en vase som er snudd opp ned hvis du skjønner hva jeg mener? Du kan få enda flere tips til jobben skal gjøres i hagemagasinet til Gardena. Vi begynte øverst og jobbet oss nedover og så bortover helt til slutt. Klippingen stimulerer veksten og jo oftere man klipper jo tettere vil hekken bli tettere derfor har vi gått over hver 3.uke.  Med riktig verktøy og litt godt gammeldags kroppsarbeid gikk dette ganske så lett!

Foto ©Linda Elmin