Slik steller du Monstera

Monstera delicosa er en lettstelt og robust grønn plante som fikk et comeback fra 70-tallet for et par år siden. Dette var også den planten vi solgte mest av på Sagene. Om jeg fikk tak i noen store ble de gjerne solgt sammen dag som de kom inn, de var virkelig populære. Disse har jeg har i 6-7 år tenker jeg og de er blitt kjempestore. Jeg klipper aldri av luftrøttene men lar de vokse vilt, nå er henger de som et langt slør og snor seg rundt. Da jeg pottet de om i helgen var det en tomannsjobb å løfte plantene forsiktig ut, de lengste røttene var vel over 3 meter lange tror jeg. Opprinnelig er dette en plante fra Mexico som trives best i skyggene der de klatret oppover til sollyset ved å feste seg til andre trær med de lange røttene. Her strekker de seg også oppover og jeg bruker metallbøyler som de kan lene seg på. Man kan også bruke slike kokosstolper eller binde de opp etterhvert som de vokser.

De hadde vokst godt inne i potten også og jeg måtte bruke en slegge for å slå i stykker potten. Det var ikke mulig å få den ute på en annen måte. Med potten er de nesten like høye som meg så de er blitt noen skikkelige monstre. Her er mine tips til å få Monsteraen til å trives:

  • Monstera trenger merkelig nok lite vann, så jeg vanner den et par ganger i uken og gir den en ordentlig vanning på søndager. Da tørker jeg lett av støv på bladene og gir de en god dusj med sprayflaske. De elsker fuktighet og tegnet på at de får nok er når de selv slipper en dråpe fra de største bladene om natten.
  • De trives godt med sollys, men den skal helst ikke stå direkte i den varme ettermiddagssolen. Derfor har vi persiennen nede når solen står rett inn.
  • Det er ikke nødvendig å plassere planten rett ved vinduet. Vi har andre Monstera rundt i huset også og 2–3 meter fra vinduet går helt fint. Med litt avstand får planten passe med både skygge og sollys.
  • Ellers klipper jeg aldri av røttene, men lar de sno seg rundt potten eller som her, lar de overta hele interiøret!

Foto ©Linda Elmin

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *