Ta vare på parketten

Uansett hvor lett vi lister oss på tå og behandler gulvet så skånsom som mulig blir det utsatt for naturlig slitasje. Over lengre tid kan det forekomme bruksmerker på overflaten, det er  jo til å leve med. Men hvordan kan vi vedlikeholde gulvet i det daglige? Og er det mulig å forlenge levetiden til et parkettgulv? Jeg spurte selvfølgelig Boen og deres beste tips er:

  • Stopp skitt på døren: sett dørmatte ved inngangen og fortell folk om å ta av seg skoene.
  • Unngå riper: sett filtknotter på undersiden av møbelbein.
  • Hold det rent: støvsug regelmessig. Tørk opp søl omgående for å hindre vann fra fordreining bordene eller skade overflate.

Franz bor jo så og si i skogen, i allefall i skogkanten, og med en ivrig jakthund som Balder blir det jo lett litt ekstra skitt på gulvet.  Det er jo ikke til å unngå. Derfor var vi før var og behandlet den nylagte parketten med et strøk Freshen Up fra Boen før Balder fikk satt så mye som en pote inn på parketten. Sentrum Bygg anbefaler gjerne at man gjøre ett par ganger i  året slik at parketten beholder sitt matte utrykk og slitestyrke. Eventuelt kan man bruke Freshen Up på de mest trafikkerte sonene slik som i gåsonen på kjøkkenet og ved terassedøren. Viste du at parkett bør faktisk vaskes med vann så sjelden som mulig? Til daglig er det nok å støvsuge eller tørrmoppe gulvet. Når du skal vaske parkettgulvet anbefaler Boen Floor Soap blandet med vann. Bruk så lite vann at parketten er tørr innen to til tre minutter.

Her kan du lese mer om overflatebehandlig og vedlikehold på både oljet og lakkert parkett. Gulvet du ser her heter Eik Adante Hvit med Live Natural Olje  som er inneholder naturlige oljer fra solsikke, tistel, soya og naturlig voks fra carnauba og candelilla. Ikke rart det er så fint!

Vil du ser mer av gulvet hjemme hos Franz kan du se stuen her og kjøkkenet her.

©Linda Elmin

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *