Den ikoniske saksen

I år fyller den klassiske Fiskars-saksen 50 år. Siden den først så dagens lys på et lite tettsted i Finland i 1967 har det blitt solgt over 1 milliard sakser, og de finnes i alt fra kjøkkenskuffer til redskapsboder, ved bestemors symaskin og på skoler. Den ikoniske saksen, som er verdens første plastsaks, og er faktisk også utstilt på selveste Museum of Modern Art i New York.

Min første Fiskars-saks arvet jeg etter min kjære grandtante Ruth. Den lå i sykofferten sammen med mønster på 50-tallkjoler utklipt i tynt silkepapir, vakre perlemorsknapper, trådsneller og hundrevis av quiltlapper som skulle bli til verdens største lappeteppe. Jeg elsket å sortere i denne kofferten, og jeg kunne bruke timer på å klippe gamle tekstiler til enda flere lapper. Lappeteppet ble det aldri noe av, men kanskje det var gleden av kunne skape noe med tekstiler fikk meg til å utdanne meg til kostymedesigner? Ikke vet jeg, men at denne kofferten åpnet opp en helt ny kreativ verden er jeg ikke i tvil om. Jeg har gått litt andre veier nå, men Fiskars-saksen er fortsatt med meg.

Denne universalsaksen ligger i kjøkkenkuffen er og i bruk hver dag, og noen ganger tenker jeg på den fine, gamle saksen og alle lappene som ligger i kofferten på loftet… Kanskje jeg bør få ferdig dette teppet denne sommeren?