6 tips som holder liv i urteplantene

Hviitblogg.no Basilikum, Urter

Urter er perfekt på kjøkkenbenken, de dufter godt, er vakre å se på og smaker nydelig. Men hold de unna vinduskarmen med direkte sollys, det kan bli for mye av det gode. Nå koster en kraftig og fin plante en 20-kroning i matbutikkene, det er et kupp om du får dem til vare litt lenger det tar å lage middagen. I forrige uke var jeg på besøk hos en hobbykokk med stor lidenskap på for urteplanter. Jeg fikk med meg både tips og basilikum hjem så her er 6 tips til hvordan du får urtepottene til å overleve.

  • Hell vann i skålen – ikke rett i jorda eller på planten. Lar du den stå i vann får røttene puste.
  • Planter med større blader trenger mer vann enn planter med små blader. Logisk nok. Rosmarin og timian klarer seg for eksempel med mindre vann enn en basilikumplante.
  • Basilikumen liker ikke trekk og bør stå på kjøkkenbenken og ikke i vinduskarmen. Nybegynnerfeil nr 1 fikk jeg vite.
Hviitblogg.no Basilikum, Urter
  • Urtepottene du kjøper i butikken er sådd veldig tett. Derfor kan det være lurt å dra opp hele stilken når du skal bruke av urten, ikke bare klippe av toppen. Da får de små skuddene mer lys, jord og næring, slik at de kan vokse seg store.
  • Timian, sitronmelisse, gressløk og mynte er flerårige og kommer igjen år etter år. Jeg plantet en mynte i grønnsaksbedet, men etter noen år hadde den tatt helt overhånd, så husk å avgrense området eller plant i store krukker.
  • Oregano, timian, og kruspersille kan fint stå ute om sommeren. Det kan også Basilukum om den står på et lunt og varmt sted, men uten direkte sollys midt på dagen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *