10 bærekraftige tips

Det har nesten aldri vært lettere å gjøre livet på kjøkkenet mer bærekraftig. Alt du trenger er litt ny teknologi kombinert med litt gammeldags fornuft.  Å leve et mer bærekraftig liv trenger ikke å bety store endringer i hverdagen. Det handler mer om å bli bevist på de små valgene man tar hele tiden. Et eksempel kan være å tilrettelegge for kildesortering på kjøkkenet. Det gjør en stor forskjell for miljøet, mens det for deg er så enkelt som å kaste matavfall og restavfall hver for seg. For å gjøre det enda enklere har jeg fått noen gode tips fra IKEAs egen prosjektleder for bærekraft, Yngvill Ofstad:

1438674631574

1. Dyrk frem dine egne urter i vinduskarmen
Når du dyrker selv sparer du penger samtidig som du vet at urtene er økologisk dyrket. Har du i tillegg en liten balkong og en blomsterkasse kan du til og med dyrke frem egne salater og tomater. Mer kortreist blir det ikke!

2. Planlegg ukentlige menyer 
Planlegg ukesmenyer, slik blir det enklere å handle kun det du trenger. Hvis du vet hva du skal lage kan du også planlegge slik at du kan lage flere middager av råvarene du handler inn. Torsdagen er en fin restematdag. Du sparer tid, matpenger og miljø. Husk handlenettet!

3. Skap orden i skapene
Når du vet hva du har i kjøleskap og tørrskap er det større sjanse for at det blir spist og ikke kastet. Bruk gjerne gjennomsiktige beholdere slik at det er lett å se hva det er i dem. Orden og fine beholdere gjør det morsommere å lage mat også.

4. Bruk energien effektivt
Kjøkkenet er en gullgruve når det kommer til å spare energi. Invester i energieffektive hvitevarer, bruk LED-belysning, kok med lokk og bruk gryter og panner som dekker kokesonene på platetoppen. Med dampinnsatser kan du lage hele middagen på en plate og med en trykkoker kan du lage middag på halve tiden.

5. Invester i induksjon
Det fine med induksjon er at energien overføres direkte til gryter og panner, og ikke sløses bort på å varme opp platetoppen. Induksjon gir også svært rask varme, og kutter ned på både matlagingstid, strømbruk og strømregning. Et skikkelig kinderegg!

6. Bruk bake- og ovnsmatte
Bakepapir er en forbruksvare det er enkelt å kutte ned på bruken av. Bruk en bake- og ovnsmatte i stedet – den kan brukes både som bakeunderlag og i ovnen, om igjen og om igjen.

7. Spar på vannet
Et blandebatteri med sparedyser begrenser vanntilførselen ved å tilføre luft i vannflyten. På den måten får du samme vanntrykk, men halverer vannbruken. Et annet tips er å ha en flaske med vann i kjøleskapet, så får du godt og kaldt vann uten at springen må renne lenge.

8. Bruk oppvaskmaskin
Du bruker faktisk mindre vann når du vasker i oppvask­maskinen enn om du vasker for hånd. Det er også mer hygienisk siden den rengjør mer effektivt. Husk å fylle den godt opp og bruk helst økoprogrammet.

9. Slikkepotten
Bruk en slikkepott til å skrape av matrestene av tallerkenene. Da slipper du å sløse varmtvann på å skylle av tallerkenene før de settes i oppvaskmaskinen.

10. Ha gode løsninger for kildesorteringen
Avfall er ressurser på avveie. Det aller meste kan heldigvis brukes om igjen. Gode kildesorteringsløsninger gjør det enkelt å kildesortere matavfall, papir, plastemballasje, glass, metall, EE-avfall og restavfall. Hvem vet – kanskje ender det opp som et nytt IKEA-produkt en dag?

1438674596891

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *